SELAMAT DATANG KE 1PITAS

SELAMAT DATANG KE 1PITAS
PETA SABAH JALAN MENUJU KE PITAS

About Me

Foto saya
Anak Watan Pitas kelahiran Pinggan-Pinggan(1965). Pendidikan Awal di SK.Pinggan-Pinggan(1971) Ke SMK.Abd.Rahim Kudat(1977), Ke Kent College Tuaran(1983), Ke USM,P.Pinang(1997) & ke UPM Serdang (1999).

Anda Pelawat Ke:

Utusan Online

Followers

Bapa Kemerdekaan Negara

Bapa Kemerdekaan Negara
Tunku Abdul Rahman

Bapa Kemerdekaan Sabah

Bapa Kemerdekaan Sabah
Tun Datu Mustapha

FENOMENA GLOBALISASI

Dicatat oleh Julkipli Sukur Jumaat, 4 September 2009

Isu Globalisasi

Globalisasi merupakan fenomena yang berlaku di dunia masa kini yang memberi kesan dari aspek ekonomi, politik dan budaya. Proses ini dianggap sebagai satu yang tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, mereka yang tidak turut serta akan ketinggalan. Proses ini berlaku dalam tiga bentuk iaitu teknologi, ekonomi dan ideologi. Antara gejala globalisasi seperti penghakisan kedaulatan negara, kehilangan kuasa kawalan, dan keputusan isu antarabangsa ditentukan oleh kuasa luar, pasaran tempatan dikuasai oleh syarikat besar, maklumat dan model boleh dipindah tanpa sekatan, negara maju menguasai negara pengguna, wujud kefahaman dan budaya hartabenda, mementingkan keuntungan dan keseronokan.

Pihak berkuasa dapat memainkan peranan penting untuk membolehkan individu, keluarga, masyarakat dan organisasi memanfaatkan teknologi maklumat.

1pitas.

0 ulasan

Catat Ulasan

KATA HIKMAT

"Kalau kamu menjadi pohon kayu, jadilah pohon-pohon yang tumbuh gagah di rimba seperti Cengal, Merati, Merbau dan Jati yang hidupnya sentiasa bersaing dan berjuang dengan pohon-pohon lain untuk mendapatkan tempat yang kukuh dan terjamin. Sebaliknya janganlah menjadi pohon bunga yang ditaman di dalam pasu yang sentiasa mengharapkan supaya disiram dan dibajai. Jika tidak ia akan menjadi layu dan seterunsnya akan mati." ( Za'aba)

GOTONG ROYONG

GOTONG ROYONG
DI KG.PINGGAN-PINGGAN

ZIARAH KE KG.LIU DARAT

ZIARAH KE KG.LIU DARAT
DI RUMAH MANTAN K.A.N NORDIN RUMIMBU

JEJAK PITAS

JEJAK PITAS
BERSAMA PENDUDUK KG.SUNGAI ELOI PITAS

BERSAMA PENDUDUK DI KG.PANDAN MANDAMAI

BERSAMA PENDUDUK DI KG.PANDAN MANDAMAI

MASUK KAMPUNG

MASUK KAMPUNG
BERSAMA PENDUDUK DI KG.UNGKUP PITAS

Senarai Blog Saya